Wat je moet weten over politiek verlof
Op zondag 14 oktober 2018 gaan we weer met z’n allen naar het stemhokje. Hoe zit dat nu met medewerkers die die dag moeten werken, bijzitten, zich kandidaat gesteld hebben of verkozen worden?Een werknemer kan verschillende rollen opnemen naar aanleiding van de verkiezingen...
- Lid van een stembureau: een werknemer die lid is van een stembureau tijdens de verkiezingen, heeft het recht om afwezig te zijn van het werk om zijn burgerplicht te vervullen. Hij/zij heeft recht op klein verlet (= betaalde afwezigheid) indien die dag een normale werkdag is.
- Bijzitter: werknemers die optreden als bijzitter hebben recht op klein verlet indien ze die dag volgens hun uurrooster moeten werken. Voor hen is nochtans geen recht op behoud van loon voorzien.
- Vorming: wanneer vormingssessies over het gebruik van de verkiezingssoftware worden georganiseerd, kunnen bijzitters hiervoor klein verlet met loonbehoud opnemen. Voorzitters hebben recht op afwezigheid maar zonder loonbehoud.
- Zelf gaan stemmen: hij/zij overlegt de afwezigheid best vooraf met de werkgever. Er is immers geen wettelijk recht op afwezigheid voorzien. Werkgever en werknemer kunnen dan in onderling akkoord een pragmatische regeling treffen.
- Stemmen bij volmacht: je kan er ook voor kiezen om te stemmen bij volmacht. Je werkgever moet wel via een attest bevestigen dat jouw aanwezigheid op het werk vereist is. Je kan dan een volmacht geven aan elke kiesgerechtigde. Bloed- of aanverwantschap is niet nodig. Het volmachtformulier kan je gratis bij het gemeentebestuur bekomen of hier downloaden
- Kandidaat of verkozene: heeft recht op (betaalde) afwezigheid en ontslagbescherming
- Politiek verlof: de volgende politieke mandaten in de provinciale en gemeentelijke verkiezingen geven recht op politiek verlof voor de werknemer:
- Lid, voorzitter of ondervoorzitter van de provincieraad. (Bestendig afgevaardigden hebben geen recht op politiek verlof)
- Lid van de gemeenteraad, de districtsraad (in Antwerpen) of de raad voor maatschappelijk welzijn
- Voorzitter of lid van het bureau van de districtsraad of van een OCMW.
- Burgemeester of schepen
De duur en eventuele vergoeding ervan, is bij wet vastgelegd. De werkgever kan dat loon en de werkgeversbijdragen terugvorderen van de betrokken gemeente, OCMW of provincie.
Let wel: een werknemer die een politiek mandaat uitoefent – en ook degene die zich hiervoor kandidaat stelt – is beschermd tegen ontslag. De beschermingsperiode vangt aan vanaf de kennisgeving van de werknemer dat hij kandidaat is bij de volgende verkiezingen. De werknemer verwittigt zijn werkgever hiervan per aangetekend schrijven binnen de zes maanden vóór de verkiezingen.
Lees hier het volledige artikel: