1. Vakantiesaldi medewerkers
✔ Hebben jouw medewerkers alle wettelijke vakantiedagen opgenomen?Check even hun saldi en maak een strakke planning op.
Wettelijk gezien is het nog steeds niet toegestaan om vakantiedagen over te dragen naar een volgend jaar. Voor bedienden betekent dat dan, dat ze niet-opgenomen saldi kwijtspelen en arbeiders hebben hun vakantiegeld ontvangen via de vakantiekas.
✔ Zijn de overige afwezigheidsdagen opgenomen?
Mochten arbeiders of bedienden nog vrij op te nemen ADV-dagen, anciënniteitsverlof (toegekend door een sectorale cao) of recuperatiedagen over hebben, dan kunnen die in bepaalde PC’s beperkt overgedragen worden. Verder bestaat de mogelijkheid om deze in het potje van loopbaansparen te stoppen.
2. Feestdagensaldi medewerkers
✔ Hebben alle voltijdse medewerkers hun 10 wettelijke feestdagen opgenomen? November heeft er alvast nog 2, vrijdag 1 november en maandag 11 november. Maandag 25 december is de laatste wettelijke feestdag voor dit jaar. Deeltijdse medewerkers met een vast uurrooster hebben geen recht op de feestdagen die met hun vaste vrije dagen samenvallen. Ook feestdagen zijn niet overdraagbaar naar het volgende jaar.
3. Eindejaarspremies
De meeste paritaire comités voorzien in de uitbetaling van een (gedeeltelijke) eindejaarpremie.✔ Check hiervoor zeker de bepalingen binnen jouw specifieke paritaire comité. Mocht het even krap worden, dan zijn banken doorgaans soepel in het toekennen van leningen hiervoor.
4. Decemberverrekening bedienden
✔ Houd rekening met verrekening bij dalingen in tewerkstellingspercentages in de loop van het jaar. Heb je bedienden die in de loop van het jaar in tewerkstellingspercentage zijn gedaald (vb. door tijdskrediet, ouderschapsverlof, palliatief verlof, verzorging zwaar zieke, een (tijdelijke) contractuele daling)?In dat geval moet je rekening houden dat er een verrekening komt in het vakantiegeld en dat je in december vakantiegeld uit dienst moet betalen. Inderdaad, je betaalt enkel en dubbel vakantiegeld uit alsof deze medewerker uit dienst zou gaan, om dan alles weer in te houden wanneer je het vakantiegeld uitbetaalt in 2020.
✔ Houd er rekening mee dat ook hiervoor budget moet voorzien worden.
5. Vervangende feestdagen voor 2020
Tenzij anders bepaald in je arbeidsreglement, moeten voor 15 december de vervangende feestdagen voor 2020 bekendgemaakt en aangeplakt worden.Vervangende feestdagen zijn werkdagen die vastgelegd worden om feestdagen die tijdens inactiviteitsperiodes vallen, te vervangen.
Inactiviteitsperiodes zijn dagen waarop de onderneming gesloten is. Voor de meeste bedrijven zijn dit de weekends.
✔ Mocht je een syndicale delegatie hebben in je onderneming, bereid dit dan alvast voor. Indien deze er niet is, gebeurt dit in overleg met de medewerkers.
Hierbij vind je een overzichtje van de 10 wettelijke feestdagen in 2020:
- Nieuwjaar Woensdag, 1 Januari 2020
- Paasmaandag Maandag, 13 April 2020
- Dag van de Arbeid Vrijdag, 1 Mei 2020
- O.H. Hemelvaart Donderdag, 21 Mei 2020
- Pinkstermaandag Maandag, 1 Juni 2020
- Nationale feestdag Dinsdag, 21 Juli 2020
- O.L.V. hemelvaart Zaterdag, 15 Augustus 2020
- Allerheiligen Zondag, 1 November 2020
- Wapenstilstand Woensdag, 11 November 2020
- Kerstmis Vrijdag, 25 December 2020
In bepaalde paritaire comités zoals de bouw, is alles op sectoraal niveau geregeld. Check alvast de bepalingen binnen jouw paritair comité. Wij raden doorgaans aan om deze pas te laten opnemen wanneer de betreffende dagen reeds voorbij zijn.
6. Nieuwe aanwervingen van jongeren en ouderen
De Vlaamse regering voorziet een aanpassing van de doelgroepverminderingen voor jongeren en ouderen vanaf 1 januari 2020. Hierbij zou de huidige doelgroepvermindering voor aanwerving én tewerksteling van ouderen van 55 naar 58 jaar gaan en zou de doelgroepvermindering voor de aanwerving van een middengeschoolde jongere (zonder diploma hoger onderwijs en < 25 jaar bij indiensttreding) komen te vervallen. Voor laaggeschoolde jongeren en leerlingen alternerend leren blijft de doelgroepvermindering ongewijzigd behouden.Werkgevers die reeds genieten van de Vlaamse doelgroepverminderingen, die binnenkort verdwijnen, ontvangen verder de voordelen tot het normaal voorziene einde. Dit kan enkel op voorwaarde dat de werknemer elk kwartaal voldoet aan de bestaande voorwaarden.
De werkgever moet al gebruik maken van de vermindering, uiterlijk 31 december 2019, om ze na 1 januari 2020 verder te kunnen toepassen.
✔ Indien je voorziet personeel aan te werven uit deze categorieën, zorg er dan voor dat hun arbeidsovereenkomst voor 31 december 2019 ingaat.
Nog even de voorwaarden:
- minstens 55 jaar in het aanwervingskwartaal;
- ingeschreven bij VDAB;
- tewerkstelling in een vestiging in het Vlaams Gewest;
- jaar voordien niet tewerkgesteld bij deze werkgever;
- refertekwartaalloon lager dan de kwartaalgrens;
- effectieve arbeidsprestaties geleverd in het kwartaal.
Solut inspireert werkgevers met prikkelende blogs en
belangrijke info. Succesvol ondernemen en gelukkig zijn. Wil je geen enkele
blog of nieuwsbrief missen? Connect dan met onze LinkedIn bedrijfspagina of
schrijf je in op onze nieuwsbrief.