Feeling hot, hot, hot
Het ene economische probleem is nog niet voorbij en het volgende steekt zijn kop al op. A long hot summer is misschien leuk voor anderen, maar niet voor onze zaak. Wij moeten blijven werken om ons brood te verdienen! Maar, wat dan te doen bij warm weer op het werk? Het kan 2 richtingen uitgaan:
- Door de warmte is er minder aanvraag, minder verkoop, minder werk, minder inkomsten.
- Er is nog voldoende werk of achterstand in te halen, maar de werknemers hebben het moeilijk omwille van de hitte. Ze vragen om verlof, extra pauze, airco, minder werkbelasting, extra hulp, lichtere werkkledij, ….
Wat is wettelijk verplicht en hoe hiermee omgaan?
Wat bepaalt of het nu te warm is om te werken?
Het is niet enkel de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid, de luchtstroom en de thermische straling dienen te worden opgemeten met een nattebolthermometer. Dit wil zeggen dat je bijvoorbeeld bij licht werk de 29°Celsius niet mag overschrijden en het bij zwaar werk niet meer dan 22° Celsius mag zijn. Doch, bovenop deze 3 criteria is er voor werknemers die buiten werken natuurlijk ook nog het blootstellen aan het hoge ozongehalte. Hiervoor heeft de wetgever geen specifieke bepalingen vastgelegd.
Het is dus niet altijd mogelijk om zo’n gesofisticeerde metingen uit te voeren en evenmin om rekening te houden met andere concrete werk feiten.
Kan een werkgever zelf beslissen om zomaar thuis te blijven, of aangepaste ‘zomerkledij’ te gaan dragen?
Beide feiten zijn een absolute ‘no go’. De werkgever kan hier niet zelf over oordelen, doch heeft hij wel het recht om het aan te kaarten en om aanpassingen te vragen.
Aangaande de bedrijfskledij dienen de veiligheidsvoorschriften en de bepalingen van het arbeidsreglement steeds gevolgd te worden.
Kan je een werknemer in werkloosheid plaatsen, om zo de werklast te beperken en hierbij personeelskosten te besparen?
De werkgever kan bij langdurige, extreme weersomstandigheden waarbij de uitvoering van het werk onmogelijk wordt, autonoom beslissen om tijdelijke werkloosheid voor arbeiders in te voeren. Let op, want het is de RVA die, in het erkennen van de feiten voor deze tijdelijke werkloosheid, een finale beslissing neemt.
Welke maatregelen nemen om je werknemers te beschermen tegen hitte tijdens het werk?
- Beter voorkomen, dan genezen
Ga met je medewerkers (of een afgevaardigde groep) aan tafel zitten om samen te bepalen welke technische, organisatorische en operationele maatregelen kunnen genomen worden om de blootstelling aan hitte te vermijden en de daarmee gepaarde ongemakken te verminderen. - Pas externe factoren aan
Plaats op cruciale plaatsen een ventilator, airco, verdamper, zonnescherm, hitte weerkaatser, opvang van vochtige dampen, .... - Verminder de werkdruk
Wijzig (vervroeg, verlaat, verzet) het opstart uur, om de grootste hitte te vermijden - Verminder de werklast
Bekijk welke werkkledij meer lucht en warmte doorlatend is en alzo aangenamer is om te dragen tijdens te warme periodes. Geef een leuke bedrijfsoutfit zoals een zonnebril of een petje cadeau. - Toon begrip en erkenning
Deel gratis verfrissende dranken of ijsjes uit aan je werknemers, las ook extra pauzes in om extra zuurstof te bieden zodat ze er daarna terug in kunnen vliegen.
Wat zijn de overige wettelijke voorschriften, bij warm weer op het werk?
In bepaalde gevallen wordt door de ‘Codex’ opgelegd om extra wettelijke maatregelen (bijvoorbeeld voorgeschreven rusttijden) te nemen, een risico analyse kan worden opgelegd, een preventieadviseur-geneesheer kan worden aangesteld, …
BONUS TIP
Wees vooral tijdens de zomermaanden op je hoede voor hackers en cybercriminelen. Reageer nooit op verdachte en afpersmails, schakel de hulp in van specialisten zoals je provider of host zij kunnen je website scannen, zo weet je of je echt gehackt bent of niet. Meld phishingberichten bij save on web of ga naar je lokale politiekantoor bij ernstige gevallen.
De criminelen proberen aan je gegevens te geraken of eisen geld door afpersingsmails te sturen. In de meeste gevallen zijn deze fake. Misschien krijg je ook op regelmatige basis Engelstalige telefoontjes, zogezegd in naam van Microsoft om te melden dat er problemen met je computer zijn. Ook deze zijn niet echt, haak onmiddellijk.
Het is het beste dit soort mails en telefoontjes dus gewoon niet serieus te nemen. Kortom: nooit betalen. Reageer ook nooit op zo’n mail door terug te mailen: de afzender is vervalst, dat kun je meestal ook zien. Verwijder de e-mail en waarschuw eventueel anderen dat zo’n afpersingmail rondgaat.
Contacteer ons, indien je hierover meer info wenst te ontvangen.
Solut inspireert werkgevers met prikkelende blogs en belangrijke info. Succesvol ondernemen en gelukkig zijn. Wil je geen enkele blog of nieuwsbrief missen? Link dan met onze LinkedIn bedrijfspagina of volg onze Facebookpagina.
Solut inspireert werkgevers met prikkelende blogs en belangrijke info. Succesvol ondernemen en gelukkig zijn. Wil je geen enkele blog of nieuwsbrief missen? Link dan met onze LinkedIn bedrijfspagina of volg onze Facebookpagina.