1. Kan je een medewerker ontslaan, als deze zijn mondmasker weigert te dragen?
Zowel de werkgever, als de werknemer heeft rechten en plichten.
Een van de plichten van de werkgever is om als een goede huisvader de veiligheid en de gezondheid van al je medewerkers te garanderen. Dit staat zo vermeld in de sociale wetgeving, alsook in de arbeidsovereenkomst.
De werknemer moet van zijn kant het werk zorgvuldig uitvoeren en dient erop toe te zien, dat hij veilig werkt en zichzelf, zijn collega’s en derden niet in gevaar brengt.
Op basis van deze plichten van beide partijen en dit in combinatie met de huidige wettelijke pandemie-regels kan er geconcludeerd worden dat de werkgever de medewerker kan verplichten om een mondmasker in het bedrijf te dragen (en zeker in ruimtes waar de sociale afstand niet kan gegarandeerd worden).
Indien de medewerker dit weigert kan de werkgever naar de arbeidsrechtbank stappen.
In reeds voorbije cases heeft de arbeidsrechtbank geoordeeld dat de medewerker ‘met dringende reden’ en zonder opzeggingsvergoeding mag worden ontslagen.
Besluit: Als werkgever kan je een werknemer verplichten tot het dragen van een mondmasker in je bedrijf.
2. Flitscontroles en telewerk
Telewerk is momenteel wettelijk verplicht om met zijn allen te helpen het coronavirus te bestrijden. Enkel deze medewerkers voor wie thuiswerk onmogelijk is (vb. bandarbeiders, techniekers, poetshulpen, winkelmedewerkers, …) of waarbij de continuïteit van het bedrijf in gedrang komt, mogen op het bedrijf tewerkgesteld worden. De aanwezigheid van deze medewerkers moet bevestigd worden met een attest van de werkgever.De sociale inspectie is op ronde om het telewerk en alle overige coronamaatregelen te controleren. Zij focussen zich vooral de dienstenbedrijven.
Afhankelijk van de zwaarte van de overtredingen leggen de inspecteurs diverse sancties op:
- waarschuwing
- opgelegde termijn om het in orde te brengen
- proces verbaal opstellen
- onmiddellijke stopzetting van alle activiteiten
De rechter beslist of er al dan niet (enkel voor) de werkgever een strafsanctie wordt opgelegd. Dit kan gaan van een geldboete tot 48.000 € tot een gevangenisstraf gaande van 6 maanden tot 3 jaar.
3. Telewerk Beleid
Een werkgever had voorheen de mogelijkheid om structureel of occasioneel telewerk aan te bieden aan de werknemer.Door de huidige wettelijke verplichting op telewerk is er een CAO door de overheid opgesteld, welke sinds 26/01/2021 in werking is getreden en geldig blijft t.e.m. 31/12/2021.
Deze CAO is van toepassing op alle ondernemingen die t.e.m. vandaag geen telewerkbeleid hadden uitgewerkt. Ondernemingen die dit wel al hadden, dienen dus niets te doen.
Voor iedereen die telewerk doet, gelden in principe de normale algemene arbeidsvoorwaarden. De werkgever kan wel bijkomende telewerkvoorwaarden uitwerken en vastleggen in een ondernemings-CAO, het arbeidsreglement, een individueel akkoord of in een telewerk policy.
Bijkomende voorwaarden en richtlijnen zijn o.a.
- terbeschikkingstelling van werkmateriaal dat telewerk mogelijk maakt;
- toekenning van een kostenvergoeding (indien geen werkmateriaal ter beschikking wordt gesteld door de werkgever);
- arbeidsregeling;
- controle door de werkgever;
- bescherming van gegevens;
- regels en beperkingen in het gebruik van het IT-materiaal en sancties bij niet-naleving
- sociaal overleg
- Arbeidsregeling (werkrooster, bereikbaarheid,
- Controle op werkresultaten en evaluatie criteria
- Info over de controlewijze
- Welzijn van de telewerker;
- info over preventiemaatregelen
- verbondenheid met de collega’s en de onderneming
Heb je hierover vragen? Laat het ons weten! De Solut-medewerkers zijn er voor jou! info@solut-HR
Solut inspireert werkgevers met prikkelende blogs en belangrijke info. Succesvol ondernemen en gelukkig zijn. Wil je geen enkele blog of nieuwsbrief missen? Link dan met onze LinkedIn bedrijfspagina of volg onze Facebookpagina.
© Foto: Unsplash.com